Diyafram nedir?

Fotoğrafın oluşabilmesi için fotoğraf makinesinin içerisine kafi miktarda ışın girmesi ve ışığa duyarlı katmana etki etmesi gerekmektedir. Işık, olması gerekenden az olursa fotoğraf az pozlama (karanlık) olur. Işık, olması gerekenden fazla olursa da aşırı pozlama (aşırı aydınlık beyaza yakın renkler) olur. Objektiften giren ışığın film ya da sensöre ne şiddette düşeceğini ayarlayan mekanizmaya diyafram denir. Diyafram bir ışık ayar mekanizması olmasının yanında alan derinliğine etkisi olan en önemli unsurdur.

Diyafram aralıkları:

f 1 – 1,2 – 1,4 – 1,8 – 2 – 2,8 – 4 – 5,6 – 8 – 11 -16 – 22 – 32 – 64 (Her bir aralık bir stop sayılır)

diyafram

Ortadaki açık alanlar ışığın geçtiği, kenardaki siyah bölümler ise ışığın geçemediği bölümlerdir. Diyafram 16 da objektiften giren ışığın 1/16 sı içeriye girebilmektedir.  Işığın tam olarak içeri girebildiği değer 1 iken rakam arttıkça (1.4-1.8-2.8………….16-32-64) çap küçülür.  Objektifin bu hareketi ışık şiddetini ayarladığı gibi alan derinliğine de etkisi olacaktır. (Alan derinliği ileriki konularda anlatılacaktır)